Ach, het ligt er maar aan wat de fotograaf heeft bedoeld.
Het kan soms heel mooi zijn als bepaalde gebieden in een foto onscherp zijn.
Als je de aandacht wilt leggen op je onderwerp en de achtergrond is onscherp, dan versterkt het je foto. De aandacht van de kijker gaat dan naar het onderwerp, of zo je wilt de persoon.
Bij een portret vind ik het (meestal) een voorwaarde dat de ogen scherp zijn. Is dat niet het geval, dan is mijn foto mislukt. De ogen moeten scherp zijn, en bij een kleine scherptediepte, dat is het gebied tussen het dichtstbijzijnde en verste punt wat nog scherp is, let je er op dat het dichtstbijzijnde oog scherp is.
Het kan heel mooi zijn om met een kleine scherptediepte een portret te maken. Hoe groter de lensopening, dus je diafragma, hoe kleiner de scherptediepte. Het vergt wat oplettendheid om dan wel goed op de ogen scherp te stellen.De nieuwste camera’s hebben oogdetectie, dat maakt het dan weer wat makkelijker. Bij macro fotografie is het scherpe gebied vaak flinterdun. Soms slechts enkele millimeters. Omdat je dan van heel dichtbij fotografeert is de afstand tot je onderwerp klein en daardoor ook de scherptediepte. Handmatig scherpstellen is dan vaak de oplossing. En bloemetjes fotograferen als het windstil is. Anders ben je wel even bezig, maar ook dat kan een leuke uitdaging zijn.
Bloemetjes fotografeer ik in mijn vrije tijd, wil je een mooi portret dan ben je welkom in mijn fotostudio in Maastricht.
ELEMENT-->